Hoe laat is het

Gepubliceerd op 10 april 2020 | Last revision 27 december 2022

Hoe komt een lokale tijd tot stand. Er zijn verschillende factoren van invloed.

Tijdzone

Nederland bevindt zich in de Midden-Europese Tijdzone, die in de winter 1 uur en in de zomer 2 uur voorloopt op UTC. Naast de tijdzone die Nederland hanteert zijn er nog 40 verschillende tijdzones (linken naar /tijdzones). 

Geografische ligging

Toen de tijdzones haar intrede deden, had men bepaalt dat de wereld verdeeld zou worden in 24 tijdzones. Men had de omtrek van de aarde (360° graden) gedeeld door het aantal uur in een dag (24). Hierdoor werd de wereld verdeeld in 24 stukken van 15° graden. De nulmeridiaan (startpunt) is in Greenwich, Londen, die strekt van -7,5° graden Oostelijk tot 7,5° Westelijk ten opzichte van de nulmeridiaan. Nederland valt binnen de 7,5° graden vanaf de nulmeridiaan, wat betekent dat wij in Nederland, theoretisch gezien, dezelfde tijdzone zouden moeten hanteren als het Verenigd Koninkrijk. Toen Nederland in 1940 werd ondergelopen door de Duitsers werd de tijdzone die de Duitsers hanteerden (Midden-Europese Tijd) ook in Nederland doorgevoerd. Na de oorlog besloot Nederland, net als veel andere Europese landen op het vasteland, om deze tijdzone te blijven gebruiken.

Atoomklok

De tijd op DeWereldklok.nl is gekoppeld aan de atoomklok (linken naar /atoomklok/). De atoomklok is een fysieke klok die de tijd bepaalt aan de hand van trillingen van atomen (vandaar de naam atoomklok). Met een dergelijke fysieke atoomklok moet je niet denken aan bijvoorbeeld een klok aan een wand. De atoomklok is een laboratorium waar door middel van scheikundige handelingen, radiogolven worden opgewerkt en die met grote antennes naar de buitenwereld worden verzonden. In de wereld heb je enkele van deze laboratoriums die elk een eigen verzorgingsgebied hebben.

Zomertijd en wintertijd

Nederland hanteert weliswaar de Midden-Europese Tijdzone, die officieel standaard UTC+1 is, maar is vrij om te bepalen of er gebruikt wordt gemaakt van een zomertijd en wintertijd. Binnen de Europese Unie is besloten dat alle landen gebruik moeten maken van een wintertijd en zomertijd. Er zijn in de wereld genoeg landen die geen winter en zomertijd kennen. Zij gebruiken standaard vast één tijd het hele jaar door.

Hoe laat is het in de rest van de wereld?

Zoals je misschien wel weet is het niet overal op de wereld dezelfde tijd. De aarde maakt rondjes, dus wanneer het bij ons licht is, is het aan de andere kant van de wereld donker. Het zou dan raar zijn als het in Nederland en Australië op hetzelfde moment 14.00 uur 's middags is, terwijl hier de zon schijnt en het daar donker is.

Enkele populaire zoekopdrachten