Artikelen
7 spannende spellen bij slecht weer
Er gaat niets boven een beetje gezonde concurrentie tussen kinderen en volwassenen. Kies uit onderstaande zeven spelletjes voor binnenshuis met stopwatch en vermaak je urenlang bij slecht weer. Ze zijn zelfs een geweldige manier om je volgende verjaardagsfeestje op te fleuren, het gezin samen te brengen of gewoon om verveling na schooltijd te bestrijden met wat plezier in de huiskamer.
7 stopwatch spelletjes voor buiten
Zodra het weer mooi weer wordt, is het leuk en gezond om buiten te spelen. Dat kan natuurlijk in de speeltuin zijn, maar het is ook leuk om met het hele gezin buiten spelletjes te spelen.
Sporten tegen de tijd
Tijdmetingen zijn hedendaags een bekende term in de sportwereld. Belangrijke sportwedstrijden worden tot op de dag van vandaag beslist door het vastleggen van de tijd. Neem bijvoorbeeld de schaatswedstrijd tussen de Duitse Jenny Wolf en de Koreaanse Sang-Hwa Lee afgelopen seizoen. Wolf wist de wereldbeker naar zich toe te trekken met een milliseconde voorsprong op haar tegenstander.
Hoe werkt een atoomklok
Een atoomklok of atomische klok is een bijzonder soort klok. Deze klok maakt gebruik van trillingen van atomen om de exacte tijd aan te geven. De tijdmeting die atomische klokken doen geldt als de meet nauwkeurige tijdweergave ter wereld.
Tijdzones Wereld
De tijdzones in de wereld zijn ontstaan nadat in de 19e eeuw er steeds meer spoorlijnen kwamen. Als spoorwegingenieur wist de Canadees Sandford Fleming dat door de aanleg van meer spoorlijnen, de wereld meer met elkaar in verbinding kwam. Het frustreerde hem dan ook om te zien dat de meeste stations die met elkaar verbonden waren door spoorlijnen, toch een eigen tijd gebruikten. Men gebruikte toen de local solar time, oftewel de lokale zonnetijd.
Tijdsverschil
Tijdsverschil, iedereen kent het wel en het bestaat al heel lang. De overzichtelijke tijdsverschillen die wij vandaag de dag kennen bestaat nog maar iets van 100 jaar.
Zomertijd
De zomertijd is een periode van het jaar waarin de tijd één uur vooruit wordt gezet. De tijdnotatie wordt dan niet UTC+1 maar UTC+2, waardoor wij in de zomer dezelfde tijd hanteren als veel landen in Centraal-Afrika die geen zomertijd gebruiken. In de zomer is het aantal zonuren groter dan in de winter. Wanneer de zon in de zomer opkomt liggen de meeste mensen nog te slapen. Met het vooruit zetten van de tijd komt het dagritme van de mens beter overeen met het aantal uren daglicht op een dag.
Tijdzones
Zoals iedereen weet is de aarde rond en draait hij, in 24 uur, om zijn eigen as. Dit betekent dat op verschillende plekken op de aarde, op verschillende momenten de zon schijnt. Heel vroeger werd de tijd lokaal bepaald door de stand van de zon. Wanneer deze in het zuiden stond was het 12 uur. De bekende zonnewijzer liet dan altijd de tijd zien. In de praktijk betekende dit dat op een dergelijke plek het 12 uur was en en een stukje verder pas een half uur later.
UTC
Zoals iedereen waarschijnlijk wel weet is de wereld verdeeld in verschillende tijdzones. Nederland hanteert bijvoorbeeld dan een andere tijdzone dan Australië, dat aan de andere kant van onze aardbol ligt
CET - Central European Time
CET is de Engelse afkorting voor Central European Time. Dit is een tijdzone die voornamelijk wordt gebruikt door landen in het midden van Europa, waaronder Nederland, tijdens de winterperiode en enkele landen in Afrika. In de zomer gebruiken de meeste landen de zomertijd en gebruiken dan CEST, Central European Summer Time. In het Nederlands noemen we deze tijdzone Midden-Europese Tijd, met als afkorting MET.