Huidige tijd in Åland

Åland

16:29
24 april 2024

Lokale tijd in Åland

De tijd in Åland is 3 uur later dan in UTC en 7 uur later dan in Ashburn. De huidige tijdzone in Åland is Eastern European Summer Time (EEST). Er is op dit moment zomertijd van toepassing in Åland. De zomertijd in Åland eindigt op 26 oktober 2024.

Meer over de tijd in Åland

Huidige tijd
16:29
Tijdzone Eastern European Summer Time (EEST)
Standaard tijdzone: Eastern European Time (EET)
IANA tijdzone Europe/Mariehamn
Jouw tijdsverschil 7 uur later dan Ashburn
UTC tijdsverschil UTC+3
3 uur later dan UTC

Zomertijd Åland

Åland gebruikt zomertijd. In het overzicht hieronder kan je zien wanneer de zomertijd in Åland begint en wanneer deze eindigt.

Begin zomertijd 2024 30 maart 2024
De klok gaat 1 uur vooruit
Einde zomertijd 2024 26 oktober 2024
De klok gaat 1 uur achteruit
Begin zomertijd 2025 29 maart 2025
De klok gaat 1 uur vooruit

Åland

Vanwege de militair strategische ligging had Åland te lijden van de oorlogen tussen Zweden en Rusland. Tijdens de Grote Noordse Oorlog werd de eilandengroep door de Russen verwoest en werd een groot deel van de bevolking geëvacueerd. Toen Finland in 1809 compleet in Russische handen overging, werd Åland gedwongen mee te verhuizen. Na afloop van de Krimoorlog werd in de Vrede van Parijs besloten dat de eilandengroep geen militaire bedreiging meer mocht vormen en gedemilitariseerd moest wordenDe Ålandseilanden werden van Zweden uit bevolkt en fungeerden lange tijd als bruggenhoofd toen Finland deel ging uitmaken van het Zweedse rijk. Bestuurlijk werd de eilandengroep bij Finland ingedeeld, wat gevolgen zou hebben voor haar latere status. Het tijdsverschil van Aland tenopzichte van nederland is +03:00GMT, het is dus altijd 3 uur later in Åland. .

Belangrijke plaatsen in Åland

Hieronder zie je de huidige tijd in enkele grotere plaatsen in Åland.

Tijd in Åland